Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Finansloven og beskæftigelsen

I dag bringer vi endnu ét af efterhånden mange debatindlæg vedrørende den faldende beskæftigelse under den nuværende regering. En folketingskandidat fra Randers-egnen skriver følgende:


”En stigning på meget mere end 30.000 arbejdsløse efter de første knap to år - det er tallet for, hvordan det specifikt er gået på det beskæftigelsesmæssige område med Venstre ved magten i Danmark.
Det burde være regeringens allervigtigste indsatsområde at sikre beskæftigelsen, men det er det tilsyneladende ikke.
Regeringens nye oplæg til finanslov indeholder ikke værktøjer, som kan gøre noget effektivt ved det største samfundsproblem lige nu. Regeringen vil i stedet give skattelettelser, men økonomer er uenige om, hvilken beskæftigelsesmæssig effekt disse lettelser har - hvis nogen overhovedet.

Regeringen lægger tværtimod op til at forringe dagpengesystemet og skære i de arbejdsløses muligheder for efteruddannelse. Og for nu lige at sætte kronen på værket lægger regeringen op til en fortsættelse af massefyringerne i den offentlige sektor.
Det er naturligvis ærligt endnu engang at fremsætte en finanslov, hvor der i indholdsfortegnelsen intet står om bekæmpelse af arbejdsløsheden. Men det kunne måske være en rigtig god idé, om regeringen begyndte at se sine økonomiske fremtidsplaner efter i sømmene, for det er rent faktisk sådan, at en stor del af regeringens langsigtede økonomiske politik forudsætter en markant stigning i beskæftigelsen. De har bl.a. i deres skatteoplæg forudsat, at der er skaffet 100.000 ekstra arbejdspladser, når vi kommer frem til 2010.
Når arbejdsløsheden fortsætter med at stige, så holder regnestykkerne af gode grunde ikke. De skattelettelser, som Venstre nu vil gennemføre, er derfor fuldstændig ufinansierede.

Vi så det sidst, da Venstre havde regeringsmagten, hvor det aldrig lykkedes at finde de rigtige værktøjer til at gøre noget afgørende ved arbejdsløsheden, og nu ser vi det desværre igen.
Vi har i øjeblikket en regering, som taler om bekæmpelse af arbejdsløshed ved festlige lejligheder, men man kan netop ikke skabe varige arbejdspladser blot ved at kunne holde en god tale. For de mange, der i øjeblikket er eller bliver udstødt af arbejdsmarkedet lige nu, skal der findes en løsning.

Regeringen kunne passende sætte gang i byfornyelsen igen, men også hér rammer regeringens nedskæringskniv. Sandheden er, at en række af regeringens initiativer faktisk skaber arbejdsløshed frem for at bekæmpe den.
Vi véd, at der er en anden vej. Massive fremrykninger af offentlige investeringer er noget, der virker. Et stop for fyringer i den offentlige sektor er et skridt i den rigtige retning. En fair og bred skattereform, som har værktøjer og ikke mindst vilje til at lade lidt flere af de økonomisk ”brede skuldre” bære et tungere læs.

Vi erkender blankt, at vi finder det urimeligt, at en række multinationale firmaer ikke betaler skat i Danmark.
Vi mener det også alvorligt, når vi siger, at Nordsø-olien, som vi opfatter som et nationalt energilager, bør beskattes på samme niveau, som olie og gas beskattes i de andre nordiske lande. Og så er det vores oplevelse, at der er masser af utidssvarende boliger, som trænger til et løft, og sådan et initiativ vil have en positiv effekt hér og nu på beskæftigelsen i en hårdt trængt byggebranche.
Der er masser af værktøjer, som man kan tage i anvendelse, hvis man har et reelt ønske om at gøre noget afgørende ved en stigende arbejdsløshed. Det ønske har regeringen tilsyneladende ikke.
Man kunne kalde denne politik modig og dristig. Man kunne naturligvis også vælge at sige, at det bare er i overensstemmelse med regeringsgrundlaget, når V og K nu fremsætter endnu en finanslov, hvor der ikke findes beskæftigelsesmæssige initiativer.
Det er liberal letsindighed. Det er liberal politik, når den er værst.”
Skrevet af folketingskandidat for Socialdemokratiet, Lars Bang fra Spentrup, i Randers Amtsavis torsdag d. 4. september

”Lørdag d. 23. august kunne man i dagspressen læse om folkepensionist H. P. Scharla-Nielsen, som har fået fri proces til at føre en retssag mod den danske stat. Sagen kan komme til at koste skatteborgerne omkring 50 milliarder kroner!
Retssagen var imidlertid i fare for at blive stoppet, fordi Østre Landsret for få måneder siden afviste at udbetale højere á conto-salær til Scharla-Nielsens advokat.

Dét til trods for, at statens advokat i sagen, kammeradvokaten, foreløbig har fået mere end en million kroner i salær eller tre gange så meget som pensionistens advokat.
Hertil skal bemærkes, at denne har hele administrationens mange jurister i ryggen. Altså er der et klart misforhold mellem salæret til borgerens advokat og til kammeradvokaten.
Østre Landsret har nu omgjort sin beslutning om at ”smække” kassen i for højere salærer til pensionistens advokat, og dermed kan sagen køres videre til domsforhandling.

Spændende er det nu, om dette lidet flatterende intermezzo for dansk retspleje kan formå Landsretten til snarest at fastsætte en dato for optagelse af domsforhandling i en anden sag mod den danske stat, nemlig sagen om Den Sociale Pensionsfond.
I denne sag har nogle ”ildsjæle” ligeledes fået fri proces, men hér stiller sagen sig måske lidt anderledes, idet kammeradvokaten på forhånd har ”dødsdømt” borgernes krav om udbetaling af den længe lovede tillægspension med følgende udtalelser:
”Pensionsfondens formue på 155 milliarder kroner skal være en del af statskassen og ikke en selvstændig enhed.” Og han afviser, at der kan blive tale om en tillægspension.
Han er dermed på linie med jernladyen, den radikale Marianne Jelved.
At loven om Den Sociale Pensionsfond blev indført i 1970 under VKR-regeringen med salig Hilmar Baungsgaard som statsminister, har den radikale forkvinde lykkeligt glemt.
Til sidst: Har kammeradvokaten egenmægtigt sat den meget klare § 1 i Lov nr. 270 af 4. juni 1970 ud af kraft? Den lyder således:
”Med henblik på ydelse af en tillægspension til personer, der oppebærer folke-, invalide- eller enkepension, opkræves et særligt folkepensionsbidrag.””

Skrevet af Folmer Jørgensen fra Randers i Randers Amtsavis torsdag d. 4. september

Kilde:

rex


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam