Tak til
 






  
05/05 2023

Læserbrev: Om vor kulturarv

I det følgende fortælles om den voksende interesse for bevaringen af forskellige tiders kulturarv:


Vi skal værne om vores kulturarv. Det er der bred folkelig og politisk opbakning til.
Lige før Folketinget gik på sommerferie var kulturarven til debat, og de politiske slagsmål var for en stund fuldstændig lagt til side. Alle var enige! Folketingsdebatten handlede især om den ”fysiske” kulturarv, som vi finder på landets arkiver og museer, og så den nye digitale kulturarv. Blandt andet var der fokus på museernes magasinproblemer.

Det er et reelt problem, og det er meget at håbe, at der bliver taget hånd herom. Men vi må endelig ikke glemme, at vor kulturarv ikke blot er noget, vi sætter på museum eller arkiv eller bibliotek. Vi har i høj grad også vor kulturarv i vore omgivelser.
Det er næsten så banalt, at vi er nær ved at glemme det. Men vor kulturarv er også bronzealderhøjen, middelalderkirken, herregården, den firlængede bondegård, andelsmejeriet, husmandsudstykningen, købmandsgården og meget mere.

Vi kan simpelthen se vor kulturarv i det danske landskab og i vore byer med det blotte øje. Kirkerne, herregårdene og bronzealderhøjene er en så værdsat del af vor kulturarv, at det er en selvfølgelighed, at vi vil bevare det for eftertiden. Det samme forhold kan vi naturligvis ikke have til alle firlængede bondegårde, husmandsudstykninger eller andelsmejerier.

Men vi skal til bevidst at udvælge, hvad vi finder særlig bevaringsværdigt fra de seneste 100 års kulturarv. Også her slog det samlede folketing den gode taktstok an, idet tinget netop fremhævede industrisamfundets kulturarv.

Kulturmiljørådet er et lille ekpertråd, som er sat i verden til at sætte fokus på de vigtige dele af vor kulturarv i omgivelserne, i vort miljø. Rådet har lige udsendt sin seneste årsberetning, hvor vi særligt behandler den nye planlov, museernes rolle og det at udvælge de særligt bevaringsværdige kulturmiljøer.”

Skrevet af formanden for Kulturmiljørådet i Århus Amt, Keld Dalsgaard Larsen fra Silkeborg Musem, i Randers Amtsavis torsdag d. 10. juli

Kilde: Randers Amtsavis

Rex, redaktion 11


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem på din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam