Ebeltoftportalen.dk

Tak til
 






  
05/05 2023

Hør om Det elektroniske menneske (via livestream fra AU) på Ørsted Bibliotek onsdag d. 15/3 kl. 19-21

Små elektroder med en svag elektrisk strøm kan indopereres i patienter for at hjælpe mod alvorlige sygdomme som Parkinson, epilepsi, kroniske smerter og vandladningsforstyrrelser. Hør om neurokirurgernes seneste våben i kampen mod svære nervesygdomme. Foredrag ved professor, overlæge Jens Christian Hedemann Sørensen, http://pure.au.dk/portal/da/jenssore@rm.dk, Neurokirurgisk Afdeling, Hoved Hjerte Centeret, Århus Universitetshospital. - Der er fri entré.


Det elektroniske menneske.
Sygdomme som Parkinson, depression og kronisk smerte kan i dag behandles med en hjerneoperation hvor elektroder indsættes i centralnervesystemet.

En svag elektrisk strøm korrigerer her de abnorme sygdomsfremkaldende aktiviteter i nervebanerne, og til forskel fra "det hvide snit" ødelægger denne form for neuromodulation ikke nervesystemets væv.

Neurokirurgisk forskning i neuromodulation med "dyb hjernestimulation" til behandling af Parkinson, epilepsi, kroniske smerter, vandladningsforstyrrelser, anoreksi og ekstrem fedme viser lovende resultater og er afprøvet på dyr og i visse tilfælde også på patienter. Forskerne anvender minigrise som neurokirurgiske forsøgsdyr da disse grises relativt store hjerne muliggør indoperation af hjernestimulations-elektroder beregnet til brug på mennesker.

Neurokirurgerne har også indført og videreudviklet et kirurgisk behandlingstilbud til patienter med kroniske smerter: her stimuleres nervesystemet via rygmarven. Ved et mindre kirurgisk indgreb lægges en elektrode ind i rygmarvskanalen og forbindes til en slags pacemaker som placeres under huden og som sender svage strømimpulser til elektroden.

Som noget helt nyt er neurokirurgerne begyndt at indoperere elektroder i nakkeregionen mod svær Hortons hovedpine hvor patienterne selv styrer behandlingen via en app i en Ipod.

Læs mere om foredraget, se billeder og læs om evt. pladsreservation hér:
http://scitech.au.dk/foredrag/#/by/44

Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab, http://scitech.au.dk/foredrag/#/.
Hvis du vil tippes om kommende foredrag kan du tilmelde dig nyhedsbrevet hér:
http://webforms.au.dk/?form=81

Her kan man overvære foredraget lokalt på Djursland:
Grenaa gymnasium
N. P. Josiassensvej 21
8500 Grenaa
Tlf: 87584050
Fax: 87584060
www.grenaa-gym.dk

og
Trænings-og aktivitets center Kernehuset
Østeralle 33
8400 Ebeltoft
Tlf: 87536090
www.kernehuset-ebeltoft.dk

Kilde: Aarhus Universitet.

Bjarke.


 

Tak til
 

Kort Nyt

Indsend dine egne nyheder og læserbreve til:
nyheder@djurslands.net

Vi mangler frivillige, der har lyst til at arbejde med nyheder på hele Djursland. Skriv til redaktion@djurslands.net hvis du vil give en hånd med.

Nyhedsstrøm

RSS nyhedsstrøm
Hent nyhederne fra din egen nyhedslæser eller vis dem pÃ¥ din hjemme­side.

Net Nyt
Problemer med din opkobling? - Check Netstatus her

Download programmer for sikring af din PC - her

Brug for antispam til din mailserver - antispam